Oroande situation för mjölkbönderna!

Det är glädjande att många betalar mera för svenskt kött, men det som oroar mig det är våra mjölkbönders situation.

På drygt 30 år har antalet företag med mjölkkor minskat från 39 000 till strax över 4000. Sen har läget inte heller blivit bättre sen EU införde en handelsblockad mot Ryssland av mejeriprodukter. Det blir inte heller lättare når vår regering vår höjer dieselskatten.

När det gäller Sverige så har vi låg självförsörjningsgrad och det är farligt med tanke på det som händer i världen. Det är ett måste att självförsörjningsgraden stiger i Sverige och då behöver våra bönder stöd av politiken. Man kan då inte som politiker skriva på Twitter att ”Barnfamiljer kan köpa billigare mjölk. Varför kallas det mjölk-kris?” Oavsett om det är ironi, så är det inte seriöst.

4 kommentarer

  1. Tomas Sandström

    1. Ryssland har infört importstopp av mejerivaror som svar på EU:s sanktioner.
    2. Produktionen av mjölk i Europa (kanske även Sverige) överstiger efterfrågan (tillgång och efterfrågan…)

    Jordbruksverket har bra information om det hela på sin sida: http://www.jordbruksverket.se/pressochmedia/nyheter/nyheter2015/lagetidensvenskamjolknaringen.5.ecf91f14b997e06b6b92f1.html

    Gällande livsmedelsproduktion och beroende av omvärlden är det något som bör diskuteras mer – inte bara krig kan isolera länder.

  2. Bertil Wallgren

    Var det inte din egen partiledare som skrev om barnfamiljernas billiga mjölk? Orsaken till mjölkböndernas kris är utan tvekan den fria marknaden, som enligt en sann liberal ska lösa alla problem. Fri handel kan vara bra, men inte på livsmedel. Varje region i världen måste garantera sin egen befolknings försörjning. Klimat och andra förhållanden ger helt olika förutsättningar för odling. Om vi vill äta en banan, måste vi importera den. Potatis kan vi odla själva, även för export till de som saknar varan. Vi behöver inte ta in tonvis från Holland eller Polen. Mjölk ska vara svensk, vi måste betala bönderna mer! Ett stort hot mot vårt jordbruk är TTIP, handelsavtalet USA/EU. Kommer det antibiotika- och hormonstinna amerikanska köttet kan det vara kört! Malmström (fp) är den kommissionär som sköter de hemliga förhandlingarna. Jag bävar!

  3. Bergis

    Ledsen Peder. Alla pengar går till asylsökande nu. Du kan inte vurma för obegränsad invandring samtidigt som du kliar dig i huvudet över varför mjölkbönderna går på knäna. Vi Sverigedemokrater har ett program för att rädda mjölkbönderna. Men oss har ni i Folkpartiet satt i karantän genom DÖ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.