Vill införa samtalsförbud!

Nu kommer Sverige att införa åldersgränser för sociala medier, efter att EU beslutat om ett nytt dataskyddsdirektiv. Grunden till förslaget är en åldersgräns på 16 år, men miljöpartiet öppnar upp för att ytterligare sänka det till 13 år.

Intressant att ett parti som jobbar för att sänka rösträttsåldern till 16 år, vill införa samtalsförbud för unga på sociala medier. På miljöpartiets hemsida kan man också läsa att ungdomar behöver få större inflytande i samhället. Sociala medier är väl ett utmärkt ställe för att uttrycka sina känslor i samhällsdebatten. Jag vet också att det finns många som skriver hemska saker på sociala medier och där har vi alla ett ansvar.

Att förbjuda unga att vara på nätet, tror jag är helt fel väg att gå. Det borde väl vara bättre att det satsas på att ge unga mera kunskaper, om hur man förhåller sig mot varandra på sociala medier.

En kommentar

  1. Stefan Rådström

    Nej, riktigt så illa är det inte:

    [EU-d]irektivet innehåller en bindande förordning om att barns personuppgifter nu ska skyddas bättre. Detta ska inte göras genom förbud, utan genom att en förälders godkännande alltid måste inhämtas om ett socialt medie eller annan tjänst vill använda ett barns personuppgifter. Det handlar alltså om de där fåtal gånger när en tjänst visar långa texter med villkor som de flesta av oss har en ovana att snabbt klicka förbi. Det är vid dessa tillfällen en målsman måste kallas in för barn under 16 år – eller 13 år, Sverige får själv sätta denna åldersgräns.
    […]
    Men det handlar alltså inte om att en förälder ska vara med varje gång ett barn vill snapchatta eller instagramma, utan om en förälder ska finnas med de få gånger som en tjänst vill förändra villkoren för personuppgifter och då behöver inhämta godkännande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.