Bristande tillgänglighet en viktig fråga!

Trots att man för över tio år sedan beslutade i riksdagen att samhället skulle vara tillgängligt för alla senast år 2010 är det inte så. Det som man kan konstatera nu, är att den målsättningen är långt ifrån uppnådd.

Det är en fråga som berör många och minst 1,8 miljoner människor i Sverige antas ha någon form av permanent funktionsnedsättning. Så när vi diskuterar tillgänglighetsfrågor är det ingen liten grupp det handlar om

När det gäller Umeå så har vi målet, att vi ska vara Sveriges tillgängligaste kommun år 2020. Jag tycker det är bra att vi satt ribban så högt, för det här en oerhört viktig fråga. Från Liberalernas sida så sätter vi också frågan om tillgänglighet högt på vår dagordning

En kommentar

  1. thedoctor

    Bra att någon politiker verkar bry sig i denna fråga.

    Kollektivtrafiken i Umeå är tyvärr ett eftersatt område. Där bedrar snålheten tillgängligheten. I senaste, upphandlingen så vägrade man ställa krav på bättre plats för rullstolar, permobiler och rullatorer. Man hävdar att det är för dyrt. Det är förvånande och upprörande att man 2016 fortfarande accepterar detta.

    Dessutom verkar kommunen ha problem med att få till en enhetlig och fullödig snöröjning kring busshållplatserna på vintern. På vissa platser är det jättebra gjort men på många hållplatser har man inte röjt för hela bussens längd. På en del hållplatser är det en hög lång vall med snö som gör det mer eller mindre omöjligt att ta sig av eller på själv med rullator och knappt med hjälp ens för en permobil eller rullstol. Även tillgängligheten till själva hållplatserna är undermålig många gånger. Hållplatsen kan vara röjd men det går inte att ta sig till eller ifrån den.

    Sen måste kommunen bli duktigare på övervakning av bilisters parkerande på trottoarer och dylikt som tvingar ut gångtrafikanter av alla slag i vägbanan. Sitter man i en rullstol eller permobil kan det vara förenat med livsfara att ta sig ned och upp över en trottoarkant, vilka dessutom på många ställen borde vara nedfasade för att lättare kunna passeras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.