Budgettider!

Nu har kommunens budgetprocess påbörjats och det är bara att konstatera att vi står inför stora utmaningar i kommunen. Då tänker jag först och främst på tillgången till arbeten och bostäder. Det är också en självklarhet att när en stad växer behövs bostäder, förskolor, skolor och äldreomsorg.

Något som är mycket oroande är kommunens låneskuld som ökar kraftigt. När det gäller Umeå så är vi en kommun som har gjort överskott under många år och trots en hög skattesats i kommunen, så får vi ut mindre av vår verksamhet med jämförbara kommuner.

För att klara framtida resultat kommer det att behövas skattehöjningar och det känns inte bra. Det som istället skulle behövas är en översyn över våra verksamheter, som kostar mera än jämförbara kommuner.

Sen går det inte heller att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem som den styrande majoriteten gör, det håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.