Mer frihet för den enskilde i Umeå

I gårdagens VK kan man läsa en debattartikel från mig. I den vill jag betona socialliberalismen!!

http://www.vk.se/1800960/mer-frihet-for-den-enskilde-i-umea

Här kommer debattartikelen i sin helhet!

Mer frihet för den enskilde i Umeå

Är ett fotbollslag i Umeå en viktig del av svensk demokrati?

Socialliberaler skulle utan tvekan svara ”ja”. Många kanske trodde att kommunstyrelsen är viktigast för innevånarnas möjlighet att påverka beslut, men min syn på demokrati är att själva valet till församlingar bara är en liten enskild del. Men det viktigaste är egentligen medborgarnas engagemang.

Alla människor kan bidra med något, men alla får inte möjligheten. Det är något vi kan ändra på i Umeå kommun, bland annat genom ett större stöd till ideella föreningar och intresseorganisationer. Det är inom föreningarna som människor möts och pratar med varandra, diskuterar vad de tycker om olika frågor, vad de vill och hur de tillsammans kan påverka – allt under helt fria former.

Umeå är en välkomnande stad och växer därför för varje år. Det är inte bara studenter, forskare och lärare vid universitetet, utan även de som fått arbete, flyktingar som fått uppehållstillstånd, ungdomar som flyttat hemifrån och många fler. I Umeå låter vi inte någon begränsas i sina drömmar på grund av deras etniska eller religiösa bakgrund, kön, sexuell läggning, könsidentitet, funktionsnedsättning, ålder eller annat. Det är just mångfalden som gör kommunen så stark.

Varje människa ska vara fri, så länge den inte inskränker andra människors frihet – det är kärnan i liberalismen. Som socialliberaler inser vi också att vissa av oss människor har mindre frihet än andra på grund av olika anledningar. Kanske blir vi diskriminerade på grund av att vi tillhör en specifik grupp. Kanske är vi drabbade av sjukdom, missbruk eller ekonomiska bördor. Det finns alltså saker i vår vardag som påverkar hur fria vi kan vara. Som kommun ska Umeå därför aktivt försöka bryta mot det som anses ”normalt” och ”rätt sätt” att planera, fatta eller verkställa beslut. Det gäller att tänka utanför de gamla invanda ramar som funnits alltför länge.

Det som skiljer socialliberalismen mest mot andra ideologier är tilltro till den enskilde individen – som är kapabel att fatta rätt beslut för sitt eget bästa. Därför ska hen också ha möjlighet – och rätt – att bestämma över sin egen situation. Exempelvis kunna välja skola, vårdgivare eller leverantör av andra samhällstjänster.

Andra ideologier tycker att människor inte har dessa egenskaper och därför måste politiker styra över andra. Liberaler tror på den enskilda människans egen förmåga. Människor kan fatta egna beslut och förväntas också ta ansvar för sina beslut och sitt handlande.

Det senaste årets ökade flyktingmottagande i Sverige kräver att Umeå gör betydligt mer än tidigare för att möjliggöra för fler nyanlända att bosätta sig här. Det är inte varifrån den enskilde kommer som är det viktiga utan det är hur denna väljer att forma sin framtid här som engagerar oss. Bostäder, jämställdhet, språkkunskaper, samhällsinformation och egen försörjning är avgörande faktorer för integration.

Slutsatsen: varje enskild människa, oavsett bakgrund, har något att bidra med till samhället och samhället ska se till att denna möjlighet ges alla våra invånare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.