Ett hårt slag för Norrland!

Regeringens förslag om kilometerskatt för lastbilar, kommer att bli ett hårt slag mot svensk åkerinäring. Avgiften kommer att drabba all form av åkerinäring och i slutändan även alla konsumenter i landet.

Tidigare har det presenterats ett utredningsförslag som innebär en skatt på 24 kronor milen för tunga lastbilar. Samma skatt ska också i förslaget gälla hela vägnätet och det kommer inte att bli någon skillnad mellan stad och landsbygd. Det kommer att bli oerhört intressant och se hur det slutgiltiga slutbetänkandet kommer att se ut, när den kommer den 9 december.

Det kommer även att bli oerhört intressant, att se hur socialdemokraterna kommer att ställer sig till det slutliga förslaget Får miljöpartiet som man vill, så kommer kilometerskatten att införas. Det finns dessvärre också signaler att socialdemokraterna kommer att gå på den linjen och det kommer att bli intressant, att se hur länets riksdagsledamöter ställer sig i frågan.

I Norrland är vi också beroende av våra basnäringar som skogs och gruvnäringen och utan lastbilar skulle deras transporter inte fungera. Många företag i Norrland kommer att drabbas hårt och Norrmejerier är ett av företagen. Lantbrukets affärstidning har också räknat ut vad det kommer att innebära för Norrmejerier om kilometerskatten genomförs. Det kommer att innebära en kostnadsökning med hela 22,5 miljoner för Norrmejerier. Med tanke på den tuffa konkurrensen inom mejeribranschen så är det ett hårt slag och i slutändan kommer det också att drabba länets bönder.

Sen skulle skatten heller inte ge något tillbaka till Norrland. De miljarderna som staten skulle få tillbaka i nettointäkter per år, ska investeras i järnvägar i södra Sverige. Våra klimatmål är viktiga, men att införa straffskatter som kilometerskatt och höja bensinpriset för oss i Norrland känns inte rätt. Det finns också argument som säger att avgiften skulle, ge mera jämlika villkor för den Svenska åkerinäringen gentemot utländska företag, men det köper jag inte. 80 % av alla godstransporter sker redan idag via ett svenskt åkeri

Här kommer en länk till en bra debattartikel i svenskt näringsliv

http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/skelleftea/kilometerskatten-riskerar-sla-ut-produktion-i-norr_654485.html?utm_source=Facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=ipa

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.