Motståndet växer!

Motståndet mot bildandet av en storregion i Norrland växer. Nu säger även länsstyrelsen i Jämtland nej. Det har även samlats in nästan 10 000 namnunderskrifter i Jämtland förr att kunna begära en folkomröstning. Målet är 11 000 underskrifter och därmed har 10 procent av befolkningen i Jämtland skrivit under. I Norrbotten har man fått in 18 000 av de 20 000 namn som krävs. Men det är ändå slutligen riksdagen och regeringen som beslutar om införandet av storregioner. Men blir det ett stort motstånd stort ute i landet, så tycker jag att man måste tänka om.

Tyvärr verkar det också som att Regionfrågan även är avgjord. Som det ser ut nu, så kommer Region Norrland också bli verklighet 2019, eftersom det verkar finnas en politisk majoritet för det. Jag är i dagsläget emot en storregion och det här är en stor fråga och jag tycker att det ska vara väl förankrat. Jag känner också att jag inte har en klar bild vad en storregion kommer att innebära. Om det skulle bli en storregion i Norrland så skulle den också geografiskt omfatta ungefär halva landet. Om man ser till Västerbotten så har vi också en tydlig regional och kulturell identitet. Jag har även svårt och förstå hur en storregion ska lösa det ekonomiska underskottet som finns i dagsläget.

 

3 kommentarer

  1. Hans

    Tack Peder!

    (S)tornorrland är en våt dröm skapad av (S) för att kunna stärka sin politiska makt i Norrland. Stornorrlandfrågan var helt död under tiden med Alliansen vid regeringsmakten men poppade åter upp med blixtens fart när (S) åter bildade regering.

    Och nu är det BRÅTTOM, alla krafter sätts in för att kunna ta beslut om införandet av (S)tornorrland före valet 2018 där (S) räknar med att tappa regeringsmakten. Politiskt makt går alltså före en grundlig genomlysning av konsekvenserna med bildandet av en (S)torregion!

    Låt oss hoppas att motståndet även hos befolkningen i Västerbotten och Västernorrland visar sig med namninsamlingar, att motståndet är kompakt ser man på den aldrig sinande strömmen med kritiska kommentarer och inlägg i mass och sociala media!

    Varför inte i stället tänka i banor med att låta STATEN ta över sjukvården, landstingspolitikerna har för länge sedan bevisat att man inte är kapabel att få ordning på sjukvården och resultaten från storregionerna Skåne och V. Götaland när det gäller sjukvård talar definitivt inte för att storregioner är lösningen på sjukvårdens problem!

    Mvh, Hans

  2. [email protected]

    Hej Peder!
    Alldeles rätt – vad betyder Stornorrland för oss 880000 invånare?
    Redogör för de tre nivåerna: Staten/länsförvaltningarna, landstingen och primärkommunerna!
    Därefter kan vi rösta!

  3. Jonas E

    Med tanke på Doroteaupproret och det folkinitiativ som pågår för skolorna här, så är redan nu centraliseringsproblemet stort nog, då man redan nu tycks bortprioritera ytterområden – en storregion lär bara göra det än värre i längden !.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.