Ett hårt slag för personer med funktionsnedsättning!

Regeringen vill strama åt ytterligare inom personlig assistans och man vill minska assistanstimmarna oavsett hur behoven ser ut. Det kommer i sin tur innebära att Sverige tar ett stort kliv tillbaka, när det gäller rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Den här åtstramningen kommer också att slå mot de svagaste och det kommer att innebära försämrade levnadsvillkor för många, som har ett funktionshinder.

När det gäller LSS reformen så är den idag, unik i världen och många länder har tittar på hur vi utvecklat assistansmodeller, för att stärka den enskildes villkor och rätt till goda. Om regeringen får som man vill kommer den inte att vara lika unik längre och jag håller med Bengt Westerberg när han säger att det är ett knivhugg i assistansreformens hjärta.

Här kommer ett intressant inspel i debatten!

http://funktionshinderpolitik.se/andrad-rattspraxis-ett-brott-mot-konventionen/

 

2 kommentarer

  1. Jonas E

    Om det är fusk man är ute efter så hjälper inga hårdare regler – dom drabbar mest dom som behöver systemet, men grundligare kontroller däremot !.

    Sen så kan man undra över hur mycket privatiseringar och vårdval och liknande gjort att man fått svårt att hålla kontrollen i detta ?….. det blir ju så många ”kockar ” i soppan !.

  2. Stig Olsson

    Om det sker ett fusk inom LSS så ska inte vi som har hjälpbehovet vara de som blir utsedda till de kriminella!
    Det tragiska är att det är just detta som politikerna gjort, med stort stöd av media.
    ALLA undersökningar visar att är det några som utnyttjar systemet (som sker inom alla områden där staten delar ut pengar) så är det riskkapitalbolagen som skär guldet, genom att ta ut övervinster, (ca 13-15%) och därmed försämras LSS för både oss brukare (hatar det ordet) och våra assistenter. Vi får sämre assistenter (pga av sänkta löner) och assistenterna kan inte längre få nödvändig utbildning.
    När regering och FK talar om kostnader så uppger de en helt löjlig och felaktig summa på ca 30 miljarder. Dock sägs det inte med ett enda ord att de för detta fantasibelopp också får mellan 80-100 000 arbetstillfällen!
    Jag gör gärna jämförelsen med kostnader som AF har för att få ut människor i jobb och då är LSS extremt lönsamt för staten!
    Samma sak gäller vid en granskning av hur mycket hemtjänsten kostar, vilket är det alternativ staten vill använda i stället för LSS. Hemtjänsten kostar ca 150-200 kr mer per TIMME!
    Jag har räknat och räknat om och om igen på detta och kan bara konstatera att LSS är direkt lönsamt för staten, vi brukare mår bra och assistenterna trivs på sina jobb, för det är ett mycket viktigt och kunskapskrävande jobb de har, vilket gör att jag tycker de ska respekteras mycket mer än vad som sker idag.
    Vad är det som gör att vår regering tillåter sig att bryta mot en rättighetslagstiftning?
    Vad är det som gör att media så följsamt hakar på detta lagbrott?
    Vad är det som gör att regeringen är så okunniga som verkar tro att våra hjälpbehov försvinner bara för att de förstör LSS för oss? Pengarna måste ju ändå till, för vi finns ju kvar, eller finns det en dold agenda som vi ingen känner till och som kan bli den ”slutliga lösningen”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.