Femkilometerstaden känns förlegad!

Umeå växte nästan med 2000 invånare under 2016 och ökningen är inte bara i centrala Umeå. Man ser även en stor befolkningsökning utanför femkilometersstaden.

Därför börjar jag bli mer och mer skeptisk mot att Umeås tillväxt ska samlas inom en radie på 5 km från stadskärnan och universitetsområdet. Med tanke på den moderna tekniken så känns också femkilometersstaden förlegad.

Från politikens sida så måste vi hjälpa till och skapa förutsättningar för att det byggs i våra kommundelar och ytterområden. Nu läggs allt fokus på centrala Umeå och där vill inte alla bo. Man kan även se i kommunens utbyggnadsordning att kommundelarna inte prioriteras och det har jag haft synpunkter på. Det sänder också helt fel signaler att varken Sävar, Holmsund eller Hörnefors pekas ut specifikt. Jag kan även villigt erkänna att vi i Liberalerna också har en hemläxa att göra, när det gäller våra kommundelar och ytterområden.

Vi har även många fantastiska byar i Umeå kommun som behöver kommunens stöd för att kunna utvecklas. Många Umeåbor väljer också att bosätta sig i en by för att känna lugnet, men ändå ha närheten till den centrala staden. Vi får inte heller glömma alla företagare som finns där.

När det gäller Umeå kommun och en hållbar tillväxt, så är det viktigt att utvecklingen är hållbar både på landsbygden och i staden.

En levande landsbygd kräver växande städer, och samtidigt behöver städerna de värden som finns på landsbygden. Vad vore Umeå utan vår närhet till hav och natur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.