Sjukskrivningstalen ökar dramatiskt i kommunen!

Umeå kommuns sjukskrivningstal ökar dramatiskt och det är mycket oroande. Sjukskrivningstalet är 9.1 procent januari 2017 och det ska jämföras med 2015 då den siffran var 6,2 procent. De höga sjukskrivningstalen innebär stora kostnader för kommunen Det innebär också att vår personal är utarbetad, sjuk och icke arbetsför, något som leder till stort personligt lidande för den enskilde.

Det är ett verksamhetsområden som sticker ut särskilt och det är äldrenämnden.  Där är siffran hela 12,2 procent och det är mycket alarmerande.

Med tanke på detta, har jag ställt en interpellation till nästa kommunfullmäktige

INTERPELLATION

Är sjukfrånvaron rekordhög?

Sjukfrånvaron i Umeå kommun har ökat dramatiskt de senaste åren, vilket är mycket oroande. Det innebär att vår personal är utarbetad, sjuk och icke arbetsföra – men också stora kostnader för kommunen.

Tre verksamhetsområden sticker ut särskilt:

Verksamhet Januari 2015 Januari 2016 Januari 2017

Umeå kommun (övergripande) 6,2 6,9 9,1

Äldrenämnden 8,5 9,8 12,2

Individ- och familjenämnden 7,7 6,8 10,8

För- och grundskolenämnden 5,1 6,6 8,5

Otydligt ledarskap, otydliga uppdrag, för lite självbestämmande och avsaknad av kompetensutveckling är mycket viktiga faktorer i detta. Med den samordnade förvaltningen i kommunen följde just otydlighet i både uppdrag och ledarskap. Vi har vid besök i olika verksamheter blivit varse om stor osäkerhet i alla chefsled kring vad som är gällande mål samt befogenheter för de enskilda ledarna inom kommunen. Vi har också fått höra om djup besvikelse över personalens möjlighet att påverka sin egen arbetssituation, med centraliserad schemaläggning och så vidare. Det saknas också på många arbetsplatser möjlighet och resurser för kompetensutveckling, vilket leder till sämre kvalitet och mindre nöjda medborgare – något som reflekteras på personalen som riskerar känna sig missnöjda med sitt arbete. Utan kompetensutveckling uppger många att de inte känner sig behövda eller betydelsefulla.

Fråga till Hans Lindberg (S):

Kan sjukfrånvaron vara kopplad till ovan nämnda faktorer?

Hur kan kommunen jobba för att förbättra dessa siffror?

2 kommentarer

  1. Olle

    S är väl ett arbetarparti påstår de i alla fall, och ska stå upp för orättvisor. Men när inte ens S styrda kommunen klarar detta hur ska då S kunna styra landet.

  2. Realist

    Det finns ingen vilja hos tjänstemännen att bryta trenden. (Kompetensen finns inte heller).
    Egentligen är det ganska enkelt. Varför inte gå bakåt i tiden och se vilka verksamheter och enheter som haft högst respektive lägst sjuktal och sedan fundera över vad det kan bero på? Siffrorna kan även vara ett facit över hur verksamhetsförändringar försämrat villkoren.
    Varför inte lyssna på personalen? (Nä, det vore ju dumt. Vi som bara är anställda ska göra som vi blir tillsagda och hålla käften och framför allt inte komma med goda råd. Vilka tror vi att vi är?)

    Intresset att diskutera detta är i det närmaste obefintligt.
    Även om man vänder sig till en direktör i kommunen så blir man antingen ignorerad eller så fnyser de åt en.

    Istället ser verksamhetschefer möjligheten att utjämna skillnader genom att se till att sjuktalen ökar på de enheter som historiskt sett legat lågt. (Det finns fina metoder för detta, genom att t ex införa längre arbetspass, varannan helg och fler delade turer och orättvisa scheman men samtidigt minska personalens möjligheter att påverka sin situation eller ens sitt eget schema. Eller genom att rekrytera personer som gärna ligger kvar i sängen de dagar de inte vill jobba…)

    Förra året hade vi en satsning på arbetsmiljön där det prövades en hel del. Vissa av dessa projekt är saker som går att fortsätta med utan extra kostnader men då säger tjänstemännen att ”projektet är slut!” och då var det bra med det. Arbetsmiljö behöver man nämligen bara jobba med under ett avgränsat projekt. Bristen långsiktighet är total!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.