Nej till höjningar av avgifter!

Igår på kommunfullmäktige togs beslutet om en höjning av avgifter inom socialtjänsten. Från Liberalernas sida så sa vi givetvis nej till höjningarna. Tyvärr gick beslutet igenom och det innebär höjda avgifter för bland annat larm och hemsjukvård. Det innebär även att hjälpmedel blir dyrare. Det här är också höjningar som drabbar redan hårt ekonomiskt ansträngda personer med funktionsnedsättningar. Funktionshinderrådet har också varit mycket kritiska till de ekonomiska besparingskraven på Äldrenämnden och Individ- och familjenämnden.

Det känns också som om dom här höjningar kommer av att det lagts en underfinansierad budget av majoriteten. Under debatten kom det fram med att man hade jämfört med jämförbara kommuner. Jag tycker det är oerhört konstigt att man inte istället har jämfört med kommuner i länet och det med tanke på att kommunfullmäktige tidigare har beslutat om en länsgemensam hjälpmedelsstrategi. Där kan man läsa följande under rubriken avgifter:

Länets kommuner och landstinget ska så långt det är möjligt samordna sina egenavgifter för hjälpmedel. Likaså ska samstämmighet råda kring vilka produkter som utgör hjälpmedel enligt HSL och vilka som är konsumentprodukter med egenansvar. Kommunernas och landstingets gemensamma mål i samverkan är att hjälpmedelsförskrivningen i länet är jämlik och jämställd oavsett var i länet personen är bosatt.

Gårdagens beslut innebär därmed att Umeå kommun går emot den länsgemensamma hjälpmedelsstrategin som har antagits i kommunfullmäktige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.