Pendlarparkeringar!

Idag har jag lämnat in en motion som handlar om att det behövs pendlarparkeringar i Umeå kommun. Många tar idag bilen till centrala Umeå och hade vi bra pendlarparkeringar ute på landsbygden och kommundelarna, så skulle vi kunna få fler att åka kollektivt. Jag har även lyft frågan om pendlarparkeringar i regionens kollektivtrafikutskott.

Här kommer motionen i sin helhet!

Pendlarparkeringar!

Många kommuner erbjuder särskilda parkeringar för den som pendlar med kollektivtrafiken. Bland annat erbjuds det i Vännäs kommun för den som pendlar till exempelvis Umeå. I Stockholm är pendlarparkering inte belagt med någon avgift. Detta underlättar för att resa kollektivt, vilket ligger helt i linje med Umeå kommuns mål.

I Umeå kommun är det högst troligt att pendlarparkeringar skulle kunna minska trafiken inne i centrum och underlätta för många som pendlar till och från sin dagliga sysselsättning. Exempelvis skulle det vara praktiskt för den som reser från kommundelarna med Länstrafiken att kunna köra bil till busshållplatsen i kommundelen och ta sig vidare med buss, eller att det finns en parkeringsplats utanför centrum men med direkt anslutning till lokaltrafiken.

Med anledning av detta yrkar jag att kommunfullmäktige beslutar:

Att Umeå kommun utreder behov av och lämpliga placeringar av pendlarparkeringar med anslutning till kollektivtrafiken i kommunen.

Umeå den 30 januari 2018
Peder Westerberg
Liberalerna

En kommentar

  1. Nils

    Viktigare är väl att få till en fungerande kollektivtrafik så att folk inte tar sina bilar till jobbet. Förstår dock att folk tar bilen då både tåg och buss strulat i vinter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.