Kommunfullmäktige!

Idag är det kommunfullmäktige och det är en lång dagordning med många interpellationer och enkla frågor. Från Liberalernas sida så har vi följande på dagordningen.

134/18 Interpellation: Kommer (S) i Umeå att förbjuda vissa bilar i centrum? – Peder Westerberg (L)

145/18 Interpellation: Fysisk aktivitet vid funktionsnedsättning; Peder Westerberg (L)

148/18 Fråga: Västra länken – Peder Westerberg (L)

151/18 Fråga: får gymnasieeleverna i Umeå kommun den undervisning d.v.s. det antal timmar de har rätt till; Peter Sedlacek (L)

När det gäller min första interpellation så har jag ställt den för att få ett klargörande i frågan om miljözoner. Det med tanke på att det är kommunerna som själva får avgöra den frågan.

Från 1 januari 2020 har regeringen beslutat att kommuner ska ha möjlighet att införa tre typer av så kallade ”miljözoner”. Det innebär att Umeå kommun kan införa ett förbud mot dieselbilar äldre än årsmodell 2014 i centrala Umeå. Givetvis tycker jag det är bra att man tänker på miljön, men ibland måste man vara realistisk och se verkligheten.

Den som har försökt att agera miljövänligt kan straffas av socialdemokraterna och miljöpartiet om förbudet blir verklighet i Umeå. Värt att tillägga är att detta inte kommer att drabba någon förmögen person, utan det kommer att slå som allra värst mot de som kämpar på utan någon större inkomst – men ändå satsat på ett miljövänligt fordon.

Verkligheten är också att alla, inte har råd att köpa en ny bil och elbilar är inte billiga i dagsläget. Sen kan man också ställa sig frågan om det är miljövänligt att byta ut fungerande bilar. Inte nog med detta införs i sommar den nya fordonsskatten, som drabbar just den grupp som vill byta bort sin gamla dieselbil mot en nyare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.