S+V = sant!

Idag på kommunfullmäktige var det en lång debatt, som handlade om att Vänsterpartiet och socialdemokraterna vill avskaffa valfriheten i hemtjänsten. Det var också ett klargörande att socialdemokraterna och vänsterpartiet står varandra nära och att det är en kraftig vänstersväng i kommunen.

Jag har så oerhört svårt att förstå, att socialdemokraterna och vänsterpartiet sätta stopp för valfriheten och vill istället styra valet av utförare. För mig är det obegripligt och det är bara att konstatera att det är en ideologisk fråga och det klargjorde också vänsterpartiet i talarstolen.

Den här gången slår det också tyvärr hårt mot små lokala företag och även många kvinnliga företagare. Det slår också hårt mot den majoritet som är mycket nöjda med sin privata utförare. Idag väljer en majoritet av alla med hemtjänst en privat utförare och det är ett bra betyg på att de privata utförarna gör ett bra jobb.

Välfärden står också inför stora utmaningar och vi behöver istället fler utövare som kan hjälpa till. Då går det inte att motverka privata utövare som majoriteten gör. Tyvärr är också den enkla sanningen att Vänsterpartiet fortfarande har inflytande på socialdemokraterna i Umeå. Vänsterpartiets motstånd mot privat företagsamhet och valfrihet är heller ingen nyhet. Vänsterpartiet har heller aldrig förstått, att det är, företagen som bär upp Sveriges välfärd. Om det inte fanns företag, så skulle vi varken ha råd med skolor, äldreomsorg och sjukvård.

Den vänstersväng vi ser i Umeå idag, är inte bra för Umeås utveckling och det känns verkligen inte bra, att socialdemokraterna låter vänstern ha ett sådant inflytande i politiken i Umeå.

2 kommentarer

 1. Jonas E

  ”Om det inte fanns företag, så skulle vi varken ha råd med skolor, äldreomsorg och sjukvård.” – det gäller ju bara de företag som bidrar till skattemedel, inte dom som lever på skattemedel dock !.

  Tittar man på riksplanet så gör hög privatiseringsgrad sämre kvalitet och högre kostnader mot för låg privatiseringsgrad – talar ju emot din uppfattning i detta !.

  Fler som väljer privata utövare är ju ingen garant för att dom är bra, utan det är ju en naturlig följd av att det finn fler utövare bara – ökat utbud driver upp efterfrågan !.

  Valfriheten hänger inte på hur stora vinster företagen får göra, utan hur god kvalité dom levererar, och det finns en direkt koppling till vinstuttag och låg kvalitet – så är det bara !.
  Och gnället kring detta är ju från de som ser sina vinster minska – lite annat !.

  • Björn

   Som omväxling så är det inte bara företagen som klagar. Om du lyfter blicken lite så ser du att det är inbitna sossar som klagar också. Även brukarna alltså som alltid trott att det är S och V som vill dem gott men helt plötsligt är det M och KD som vill dem gott. Det är förvirrande. Om S och V driver igenom det här så finns de nog inte vid nästa val så det är ju bra för M iofs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.