Den personliga assistansen måste moderniseras och utvecklas!

Tyvärr har vi fått se stora neddragningar de senaste åren inom den personliga assistansen, efter direktiv från regeringen till försäkringskassan. Men nu ska LSS reformen återupprättas efter den sakpolitiska överenskommelsen mellan L, C, MP och S. Från Liberalernas sida kommer vi också att bevaka att den moderniseras och även utvecklas. Vi kommer också att påskynda, så att alla som har rätt till assistans och LSS får det.

När det gäller LSS reformen så är den idag, unik i världen och många länder tittar på hur vi utvecklat assistansmodeller för att stärka den enskildes villkor och rätt till goda levnadsvillkor. Vi Liberaler är det parti som stått upp mest för reformen och vi har också våra tidigare budgetar avsatt mest pengar av alla partier för att värna den personliga assistansen.

Sakpolitiska överenskommelsen nummer 64!

Säkerställ att den personliga assistansen och assistansersättningen präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet. Alla som har rätt till stöd ska få det. Rätt till assistans för egenvård, inklusive andning och sondmatning, ska återställas (Förslag kommer i den sittande utredningen). Rätten till assistans för behov av tillsyn ska stärkas. Definitionen av normalt föräldraansvar ska smalnas av. Tillsätt en ny assistansutredning för att säkra detta. (Utredning 2019. Ny lagstiftning från 2021). Utred också frågan om huvudmannaskapet för den personliga assistansen. (Utredning 2021. Eventuell ny lagstiftning under nästa mandatperiod.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.