Tiggeriförbud

Igår på kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott avslogs två motioner om ett tiggeriförbud i Umeå. Det var också glädjande att det var en stark majoritet mot avslaget och det kommer heller inte finnas en majoritet när ärendet ska avgöras i kommunfullmäktige. Från Liberalernas sida så sa vi självklart nej till ett tiggeriförbud och det är inte heller ett stort ordningsproblem, utan det är mera något som man inte gillar att se. Från 2015 har också antalet EU-medborgare som vistats i Umeå minskat från 130 till att i dagsläget vara ca 10 personer.

Sen finns det också många frågetecken kring ett förbud och det är också något som polisen inte ser som något stort problem. I Vellinge som har infört tiggeriförbud, så har polisen bara fått in två tips om tiggare sen den 17 december. Polisen i Vellinge tycker själva att det inte är något stort problem och det säger också tipsen. Stockholm stad säger också nej till ett tiggeriförbud. Problemen finns i länder som Rumänien och Bulgarien och det är där problemen måste lösas. Det måste också sättas större press på dessa länder, att lösa problemen. Det är något som vi Liberaler också påpekat i en motion till Umeå kommunfullmäktige.

En kommentar

  1. Ulf Parde

    Det är bra att de blivit färre. Men även om ett fåtal tiggare måhända inte upplevs som så hemskt störande inslag så har det ju också ibland varit nedskräpningsproblem kring deras boplatser. Att kyrkorna ska lägga (sina och skattebetalarnas) pengar på boenden för dem är inte heller hållbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.