Bilen behövs i framtiden!

Från Liberalernas sida så vill vi att så många som möjligt ska använda cykeln eller resa med kollektivtrafiken. Men vi måste också vara realistiska att bilen är nödvändig för många som bor utanför den centrala Umeå. Vi måste också vara realistiska och inse att antalet bilar kommer att öka i Umeå oavsett vad politiken vill. Så länge staden växer i den takt som den gör kommer vi att få se mera lastbilar och bilar i Umeå.Det som är viktigt är att få ner det onödiga bilåkandet och där finns det mycket att göra. Dels behöver vi köra mindre bil och använda bilen smartare. Men vi får inte heller glömma att många behöver bilen för att lösa livspusslet.

Regeringen har också beslutat att kommuner, ska ha möjlighet att införa tre typer av så kallade ”miljözoner” från och med 1 januari 2020. Det innebär att Umeå kommun kan införa ett förbud mot dieselbilar äldre än årsmodell 2014 i centrala Umeå. Givetvis tycker jag det är bra att man tänker på miljön, men ibland måste man vara realistisk och se verkligheten. I dagsläget finns det heller inget politiskt stöd för att införa ett förbud för dieselbilar i centrala Umeå.

Jag har också ställt mig frågande till begreppet miljöbil, jag skulle heller vilja säga mera miljövänlig. Och hur räknar man ut hur en bil är miljövänlig? Man pratar bara om utsläpp och förbrukning, men man pratar aldrig om hela tillverkningsprocessen. Verkligheten är också att alla, inte har råd att köpa en ny bil och elbilar är inte billiga i dagsläget. Sen kan man också ställa sig frågan om det är miljövänligt att byta ut fungerande bilar? Det finns också många forskare som har synpunkter när det gäller dieselbilar och det går knappt att hänga med i alla turer. Det finns även forskare som hävdar att bensinbilar är värre än dieselbilar. Sen finns det också forskare som hävdar att elbilar inte är framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.