Politik handlar om att prioritera

Politik handlar om att prioritera och det har jag skrivit om i en insändare i VK.

Här kommer insändaren!

Politik handlar om att prioritera, och vi satsar mer på välfärdsnämnder än de styrande i kommunen, skriver Peder Westerberg (L).

Trots att vi tar ut högre skatt än de flesta kommunerna i landet så räcker inte pengarna till i Umeå kommun. Vi får inte heller glömma att vi får ut nästan 100 miljoner per år från vattenkraften. Kommunens ekonomiska läge är i dagsläget mycket allvarligt och bland annat växer kommunens låneskuld rekordsnabbt. Den ökade 2018 med över 400 miljoner. 2009 var låneskulden 0 kronor och nu är den uppe i långt över 2 miljarder.

När det gäller Umeå som kommun, så får vi också ut mindre av våra verksamheter, än jämförbara kommuner. Genom att ta ut två kronor mer i skatt än jämförbara kommuner, har det satsats över 600 miljoner kr mer varje år i kommunens verksamhet utöver de extra intäkter vi får från vattenkraften. Det har inte heller gett resultat med bättre kvalité, och det är ett stort bekymmer.

Tyvärr tror många att skattehöjningar är lösningen på alla problem. För mig är det ett sätt att ge upp det verkliga problemet. Man borde istället ta tag i problemet att Umeå har högre kostnader än jämförbara kommuner. Här har vi politiker ett ansvar som vi måste ta och för röda politiker tycks det då finnas en enda lösning på alla problem och denna stavas skattehöjning.
Men om verksamheterna inte sköts förståndigt, ska politikerna då verkligen få mer att slarva bort? Politik handlar om att prioritera och vi liberaler tycker det är bättre att prioritera våra kärnverksamheter än att stötta ett gitarrmuseum som hittills fått 25 miljoner kronor från skattebetalarna.

Vi Liberaler har i vår budget prioriterat våra välfärdsnämnder och vi har satsat 32 miljoner mer än de styrande på äldrenämnden och på individ- och familjenämnden satsar vi 42,5 miljoner mer än de styrande. Vi satsar också 10 miljoner på skolsköterskor för att möta den psykiska ohälsan tidigt hos barn och unga.

Peder Westerberg Gruppledare Liberalerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.