Bra att demokratikraven säkerställs!

Nu har vi tagit nya regler för Umeå kommuns stöd till ideella föreningar och jag är glad att det blev ett förtydligande när det gäller demokratikraven. Det med tanke på att man säkerställer att organisationer som stödjer våldsbejakande extremism inte tilldelas kommunala medel, något som vi också har påpekat i en tidigare interpellation till kommunfullmäktige.

Här kommer vår tidigare interpellation.

Hur kontrollerar Umeå kommun, att skattepengar inte går till extremister och kriminella?

Enligt en granskning i Dagen Samhälle, så är det stora brister i kontrollen av föreningar som får bidrag och hyr lokaler av kommunerna. I granskningen så saknar varannan kommun också krav på att verksamheten bedrivs i enighet med demokratins idéer. Det har också framkommit, att det delats ut bidrag till föreningar som främjar extremism och hedersförtryck.
Frågor till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):
1.
Hur kontrollerar Umeå kommun att pengarna faktiskt använts, så som det är tänkt, och att skattepengar inte går till extremister och kriminella?
2.
Hur kontrollerar man att man uppfyller demokratins kriterier?
Peder Westerberg Liberalerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.