Demokratin får inte försvagas

Coronapandemin fortsätter att skörda liv i Sverige och det är svårt att spekulera hur länge den kommer att hålla i sig. Det man kan konstatera är att faran inte är över och det som har hänt i Gällivare visar det. Coronapandemin har också påverkat politiken med mindre möten och att man har digitala möten istället för fysiska. När det gäller kommunfullmäktigesammaträdena så har antalet ledamöter halverats och tiden minskats ned till tre timmar. Interpellationer och enkla frågor hinns inte heller debatteras och det blir skriftliga svar. Som jag skrivit tidigare i min blogg så ska vi politiska partier självklart hjälpas åt under coronapandemin, men demokratin får inte försvagas. Det får inte heller bli så att styrande partier kan driva igenom beslut, utan politisk majoritet. Om corona pandemin fortsätter under en längre tid, så måste det också hittas lösningar så att alla ledamöter kan delta via distans i nämnder och kommunfullmäktige. Något som också går enligt kommunallagen. När det gäller kommunfullmäktige så borde man kunna ha en större sal att ha sammanträdena i för att få bra social distansering. Vi har också tidigare haft fullmäktigemöten på Nolia. Tycker också att vi ska öppna för att ha längre kommunfullmäktigemöten än tre timmar. Nu är inte nästa kommunfullmäktige förrän i slutet på augusti och mycket kan hända till dess när det gäller corona pandemin. Men jag tycker ändå det är dags att börja förbereda sig, genom att hitta större lokaler för kommunfullmäktige som man kan få bra social distansering i. När väl pandemin är över så förväntar jag mig också att det blir en utvärdering, hur kommunen har agerat med allt under pandemin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.