Umeå kommun måste skapa bättre förutsättningar för turismen!

Coronapandemin haft stora negativa ekonomiska effekter på turism och besöksnäring I Sverige. Därför har tillväxtverket tagit fram en nuläges- och scenarioanalys som visar effekterna på turism och besöksnäringen. Man har också tagit fram rekommendationer för det fortsatta arbetet där man förordar en hög ambitionsnivå för omställning och återuppbyggnad av svensk turism och besöksnäring efter coronakrisen. En ambitionsnivå som tyvärr inte finns i Umeå.

Turism och besöksnäring har i dag stor betydelse för samhällsekonomin och man behöver allt stöd man kan få. Därför måste politiken skapa bättre förutsättningar för en ökad turism i kommunen efter pandemin. Något som skulle stärka Umeå är en central gästhamn och fler centrala ställplatser för husvagnar och husbilar. Det är heller ingen stor investering för att ordna det, jämfört med vad man får tillbaka ekonomiskt. Sen behöver heller inte kommunen driva det, utan det finns många duktiga entreprenörer som vi kan ge bra förutsättningar. Det här är frågor som vi liberaler drivit länge och lyft vid ett flertal tillfällen i kommunfullmäktige. Tyvärr kan man konstatera att de styrande partierna socialdemokraterna och miljöpartiet inte har några planer på en central gästhamn i Umeå. Man har hellre inga planer på att utveckla ställplatser för husvagnar och husbilar centralt. Man verkar också helt ha glömt att alla turister inte kommer med tåg eller flyg. Om man ser till övriga Sverige, så är det också många städer som gör stora krafttag för att utveckla ställplatser centralt.

Tycker det är otroligt dåligt att en stad i Umeås storlek inte ser möjligheten i med husvagnar och husbilar och det med tanke på den kraftiga ökningen av dom i Sverige. Sen har jag också svårt att förstå varför man inte kan ha en central gästhamn mitt i staden. Det skulle också gynna handeln och restaurangnäringen. Så småningom kanske socialdemokraterna och miljöpartiet vaknar upp och inser vilken betydelse en gästhamn och centrala ställplatser har för en stad som Umeå. Trots de styrandes motstånd så kommer vi Liberaler hur som helst fortsätta driva frågorna om att utveckla centrala ställplatser och att det ska tillskapas en central gästhamn.

En kommentar

  1. Pingback: Besöksnäringsnyheter relaterade till Coronakrisen 13-17 juli 2020 -

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.