God natt och lycka till

En av mina favoritfilmer är verklighetsbaserade "Good Night, And Good Luck" från 2005.

Den handlar om hur ett gäng journalister på den amerikanska tv-kanalen CBS tar sig an konservative senatorn Joe McCarthy, som på 1950-talet spred skräck med en paranoid och antidemokratisk jakt på påstådda kommunistsympatisörer inom amerikanska staten.
Filmen är svartvitt, vilket passar till den strikta, strama, disciplinerade principfasthet som präglar huvudpersonen – den legendariske journalisten Edward R. Murrow, spelad av David Strathairn.

Verklighetens Murrow lämnade efter sig en rik samling briljanta citat. Några smakprov:

"Bara för att din röst når runt halva världen betyder det inte att du är klokare än när den nådde till andra änden av baren."

"Vi kan inte försvara friheten utomlands genom att överge den på hemmaplan."

"Ingen kan terrorisera en hel nation, om vi inte alla är hans medhjälpare."

"När politiker klagar på att televisionen förvandlar processen till en cirkus, så borde det klargöras att cirkusen redan fanns där innan, och att televisionen bara visar att inte alla aktörer var väl utbildade."

Som gammal teatervetare kan jag bekräfta att det sista citatet är helt korrekt. Problemet är förstås att framtidens politiker – om utvecklingen går snett – knappast längre kommer att ha en chans att nå ledande positioner om de inte är utbildade också för just cirkusen.

Filmen rekommenderas hur som helst varmt för den som vill få inblick i en viktig kraftmätning i amerikansk historia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.