Lika tragiskt varje gång med mobbning

Det uppmärksammade mobbningsfallet på Fällforsskolan utanför Skellefteå där pappan till en tolvårig pojke polisanmält att sonen utsatts för misshandel och övergrepp av klasskamraterna verkar vara en ny påminnelse om en ofta hård och dyster verklighet i svenska skolor.

Som vanligt framstår skolledningen i sin första reaktion som oförstående, med en tendens att skuldbelägga den som mobbats och visa irritation mot dem som påtalar problemen.

Det är lika tragiskt varje gång med fall där våld och trakasserier tillåts pågå under lång tid utan att vuxenvärlden ingriper och tar sitt ansvar.

Nu är väl det här en debatt som egentligen redan är avklarad och där de flesta i dag inser att mycket mer måste göras för att öka tryggheten och förbättra arbetsmiljön i skolan.

Varje nytt enskilt fall som uppdagas bekräftar att långt ifrån alla skolor har någon koll på mobbningsproblematiken.

Det lär inte stå någon större politisk strid kring regeringens satsningar på att ta fram forskningsbaserade åtgärder mot mobbning och ändra det som krävs i lagstiftningen för att skydda offren.

Men det förblir skamligt att så lite gjorts under tidigare år, och att de som krävt insatser överösts med glåpord från ansvariga majoriteter som inte sett några möjligheter att förändra den förda politiken på området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.