Christer Fuglesang är bara början – boktips

Det finns böcker som man inte kan låta bli fast man läst de flera gånger redan. Har man dem i pocket får man till slut samla sidorna i en liten låda och skriva titeln på locket.

Stämningen från första gången man sträckläste dem kommer kanske inte tillbaka, men som Olof Lagercrantz beskriver i sin lilla bok "Om konsten att läsa och skriva" har omläsningen sin egen trygga charm.

Kim Stanley Robinsons Mars-trilogi – Red Mars, Green Mars, Blue Mars – är en sådan läsupplevelse som tål repriser.

Ramhandlingen beskriver en framtida kolonisering av Mars (nej sluta inte läsa nu – den är briljant, genomarbetad och tankeväckande så att det räcker flera år). Berättelsen sträcker sig över några generationers kamp om att definiera vad man egentligen vill åstadkomma och vilka man egentligen vill vara i den nya miljön.

Har man läst den känns det ibland som att bläddra i historieboken när man läser världsnyheterna i tidningen varje morgon. Christer Fuglesang ger bara en liten aning om vad som väntar.

Politik, ekonomi, miljö, vetenskap i alla dess former, filosofi i alla dess former, mänskliga relationer och så lite lagom dos av kärv, realistisk rymdromantik – det blir inte bättre.

Tycker man om science fiction är boken ett måste. Tycker man inte om science fiction är det boken som bevisar att man har haft fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.