Spännande arkitektur på Ön

Säg mig hur du vill bygga på Ön och jag ska säga dig vem du är.

Hur ska Ön på bästa sätt bebyggas så att det bär sig ekonomiskt, ökar tillgängligheten för fler att bo och röra sig där och skapas ett grönt rekreationsområde som utnyttjas, inte bara finns på papperet? Hur kan Ön förvandlas från en relativt död punkt till en modern attraktion värdig ett sådant unikt läge?

I debatten har många paralleller dragits. Ön ska bli Umeås Djurgården. Ön ska bli Umeås Manhattan. Psykoanalysen kan snart sluta analysera drömmar och börja analysera människors bild av den framtida Ön i stället.

Området är så pass otillgängligt och outnyttjat i dag att det ger tanken stora friheter när man funderar över vad som kan göras där. Jag tycker att det finns några givna utgångspunkter:

(1) Ön bör bebyggas i någon form – i dag kommer den inte till sin rätt och om inte fler människor kan utnyttja det attraktiva läget även för boende kommer Ön aldrig heller att utnyttjas som grönområde på det som den förtjänar.

(2) Bebyggelsen måste där det passar gå på höjden för att fler ska kunna bo där till rimliga priser och för att få ekonomin att gå ihop. Det får inte bli bara lyxboende på Ön. Blandade boformer är ett måste. Och genom att bygga på höjden kan också fler bo utan att för stora delar av Ön måste bebyggas.

(3) Viktig punkt: Det som byggs bör präglas av spännande, unik arkitektur som ger Umeå ett nytt vykortsmotiv. Hela satsningen måste ske med en övergripande tanke om vad man vill med Ön och vad bebyggandet ska säga om Umeå.
Badhushanteringen, med motstridiga besked och utan tydliga analyser, förskräcker. Standardlösningar för att spara lite duger inte när ett sådant attraktivt, känsligt läge ska utnyttjas på ett varsamt men medvetet sätt.
Ska det byggas på Ön måste det synas redan vid första anblicken att detta är en modern stad i utveckling. Hellre lite provocerande i utformningen än fegt och anonymt.

(4) Den ekologiska dimensionen måste inte bara finnas med, utan framhävas i hela satsningen. Bebyggelsen får inte täcka hela ön – det är i kombinationen av levande boende och nära grönområde med många människor i rörelse som potentialen ligger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.