Bra förändringar – men värna det livslånga lärandet

Utbildningsminister Lars Leijonborgs förslag om att ändra intagningsreglerna till högskolan är rätt tänkt på de flesta punkter.

Att man ska ha godkänt betyg från gymnasiet i kärnämnena svenska, engelska och matematik för att få högskolebehörighet borde vara en självklarhet.

Och att den som prioriterar att läsa mer matematik och språk på gymnasiet ska få en fördel med fler extrapoäng vid antagningen än den som valt enklare kurser är också en bra förändring.

På en punkt finns det dock anledning att rikta vissa invändningar mot regeringens förslag. Leijonborg vill ta bort 25:4-regeln som gör det lättare för den som är över 25 år och har fyra års arbetslivserfarenhet att komma in på högskolan.

Risken finns att det i praktiken innebär en inskränkning av det livslånga lärandet.

Människor lever allt längre. Rörligheten på arbetsmarknaden kommer och bör öka. Gamla industriella föreställningar om att man ska leva sitt liv inom ett och samma yrke på en och samma arbetsplats är redan i dag förlegade.

Att ha möjligheten att byta bana senare i livet, ta med sig gamla erfarenheter in på nya områden är viktigt för att framtidens arbetsmarknad och utbildning ska fungera och gå hand i hand.

Här bör regeringen lyssna på berättigad kritik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.