När Umeå brann ner, förändrades och förblev sig likt

Sent omsider försöker jag att sätta mig in bättre i Umeås tidigare historia. Till min hjälp de senaste dagarna har jag tagit vad jag förmodar är standardverket: "Umeå stads historia 1888-1972".

Skalar man bort lite kungafjäsk, vänjer sig vid äldre politisk terminologi och gillar den epoken i svensk historia är det, så långt jag hunnit i den åtminstone, en analytisk, fint skriven och skickligt berättad bok i en genre som ofta annars brukar landa i antingen det pompösa eller det knastertorra.

Det är slående hur branden 1888 verkar kunna beskrivas som en brytpunkt i Umeås utveckling. Inte bara genom den helt nya stadsplanering och arkitektoniska gestaltning som blev följden, utan också anseendemässigt, ekonomiskt och politiskt.

En snabb sammanfattning av utvecklingen decennierna kring branden:

– Umeås lågskattetradition ersattes av ett högre och mer pragmatiskt skatteuttag.
– Snåljåparnas Umeå blev lån- och risktagarnas Umeå.
– Handelsstaden Umeå blev tjänstemanna- och förvaltningsstaden Umeå.
– De gamla sjöfartsbaserade handelshusen ersattes av modernare företagsamhet, dock utan att näringarna blev något som utmärkte Umeå i konkurrensen med andra städer.
– De dåliga förbindelsernas Umeå blev de åtminstone något bättre förbindelsernas Umeå.
– Och självförtroendet, benägenheten att ta för sig när det gällde offentliga etableringar och investeringar i kamp med övriga Norrland och landet, ökade väsentligt.

Några saker verkar dock vara konstanter i Umeås stadsliv: bråken kring alla nyinvesteringar och nybyggnationer, med överklaganden, uppretade stadsstyrelser, uppretade medborgare och långa förseningar.
Vid återuppbyggnaden av staden direkt efter branden, vid järnvägens dragning till och genom Umeå från stambanestationen i Vännäs, vid försöken att muddra upp älven och lösa hamnfrågan – ständiga bråk och juridiska tvister.

Stadsplanering, skattefrågor, handelsbekymmer, strider kring infrastrukturprojekt, kamp om prestigeprojekt med andra städer i landet – känns det igen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.