Ska Europa ha en gemensam historiebok?

Det tyska ordförandeskapet i EU vill arbeta för att det ska skrivas en gemensam europeisk historiebok som ska stärka den europeiska identiteten.

Förslaget är sympatiskt på många sätt och det finns definitivt ett behov av fler gränsöverskridande diskussioner om den europeiska historien.

Men just idén med en gemensam historiebok är orealistisk och principiellt mycket tveksam.

Det är, tyvärr kan man kanske tillägga, omöjligt att föreställa sig hur en sådan text om europeisk historia skulle se ut som alla 27 medlemsländer godkänner. Redan i dag finns ett liknande samarbete mellan Frankrike och Tyskland, men inte ens det gick att genomföra fullt ut.
Europeiska Unionen ska inte heller via läromedel försöka bygga upp ungdomars politiska identiteter på det konstruerade sättet.
Historieämnet är därtill alldeles för komplext och alldeles för beroende av konkreta perspektiv och frågeställningar för att tillåta ett sådant övergripande projekt.
En gemensam bok för 27 medlemsländer skulle förmodligen bli så urvattnad att ingen får ut något av den.

Då är det bättre att satsa på ännu mer av utbyten, möten och resor mellan medlemsländernas skolor som vidgar perspektiven, bryter ned fördomar, skapar kontakter, ger ny kunskap och främjar nätverk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.