Skulle Einstein ha sett ut som ett frågetecken?

I Ingvar Holms originella och infallsrika bok "Industrialismens scen" (1979) stöter jag på följande citat från den franske författaren André Malraux:

"Om Einstein kom i samspråk med Voltaire skulle den senare inte förstå ett skvatt; Voltaire och Augustinus vore säkerligen totalt oeniga i motsvarande situation, men de skulle inte ha något problem med at begripa varandra. Här har större förskjutningar ägt rum på några decennier än förut under hela vår tidigare historia."

Man kan fråga sig hur mycket Einstein skulle förstå i ett möte med tänkare i dag? Har så mycket hänt under 1900-talets andra hälft och 2000-talets första år, med kanske framför allt datorernas och kommunikationernas utveckling, att Einstein inte skulle kunna hänga med i ett längre samtal, sakna referensramar och se ut som ett frågetecken? Eller överskattar varje tid just sina utvecklingssprång?

Jag misstänker i alla fall att en sådan som Einstein, om han kom tillbaka, skulle ha haft lättare att hänga med i ett vetenskapligt meningsutbyte än i en vardagskonversation år 2007.

Motsvarande tankelek är rolig att göra även inom politiken:

Hur mycket skulle Gustav III ha förstått vid ett möte med Johan August Gripenstedt om Sveriges omvandling på 1800-talet? Vad skulle Karl Staaff ha fått ut av ett samtal med Bertil Ohlin om 1960-talets Sverige? Hade Mona Sahlin kunnat få Per-Albin Hansson att förstå den moderna svenska debatten och dagens socialdemokrati? Vad hade Arvid Lindman tänkt om Fredrik Reinfeldt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.