En attityd i tanke och hjärta

Jag höll ett kortare föredrag i dag om min roll som politisk chefredaktör.

Det var väl inget höjdaranförande kanske, men gav mig anledning att både innan och efteråt reflektera över vad en ledarskribent egentligen gör och varför.

En ledarsidas uppgift är att bilda opinion och påverka samhällsdebatten, stimulera nya perspektiv och uppmuntra till meningsutbyten, vara kritisk och ifrågasättande i sin argumentation – vilket förstås är något vida mer än att bara producera ett antal åsikter per dag.

Det finns två citat om vad en liberal hållning innebär som jag gärna har till stöd för mitt sätt att närma mig rollen som opinionsbildare.

John F Kennedy sade en gång:
"Liberalism är inte så mycket en partipolitisk troslära, en fast uppsättning löften, som det är en attityd i tanke och hjärta."

Och en av mina favoritpolitiker under 1900-talet, den kanadensiske liberalen Pierre Trudeau, död sedan några år tillbaka, har sagt:
"Liberalism är inte så mycket ett program, det är inte så mycket en serie av ställningstaganden, det är ett sätt att närma sig politiken på, att förhålla sig till politiken på."

Där någonstans kan en definition av det liberala opinionsbildandet med fördel börja.

En kommentar

  1. Göran Bergqvist

    Ursäkta Ola men jag fattar inte. ”En attityd i själ och hjärta” ”Ett sätt att närma sig politiken på, att förhålla sig till politiken på”
    Menar du och de alltså en klubb för inbördes beundran? (var det där du höll ditt föredrag?) Det säger inte något om vad en liberal hållning är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.