Ett skickligt, innehållsrikt men också svårtolkat tal

Det tal som Mona Sahlin höll i dag på socialdemokraternas kongress lär komma att analyseras och tolkas ingående de kommande veckorna. Innehållsrikt, skickligt, svårtolkat och något motsägelsefullt är en spontan beskrivning.

Vi levererar givetvis några synpunkter i morgondagens huvudledare.

Sahlin försökte ge lite åt alla partiets falanger.

Hon talade om individens frihet och bönade till de församlade partimedlemmarna att göra upp med socialdemokratins fördomar mot småföretagare och entreprenörer.
Hon stod också upp för tolerans och mångfald, och efterlyste en ny socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik med öppenhet för tjänstesektorn. Och hon kom med skarp direkt och indirekt kritik av partiets självgodhet och maktarrogans under Göran Perssons ledning.

Men hon gick också, med fraser som mest kändes ägnade att hålla vänsterfalangerna på gott humör, till fränt angrepp på regeringen och utlovade hård strid mot alliansen tillsammans med LO. Det lät också ibland som om staten skulle kunna lösa de flesta problem.

Det ska bli mycket spännande att se hur hon går vidare efter det här. Förr eller senare kommer hon tvingas att göra några falanger inom partiet besvikna för att kunna gå till val med ett någorlunda konkret budskap.

Vågar hon ta strid för en liberal förnyelse av socialdemokratin, för en ny skolpolitik, valfrihet och småföretagande, får Fredrik Reinfeldt en tuff motståndare i debatten framöver.

Väljer hon att landa i ett mer traditionalistiskt budskap med återställare, stopplagar och förmyndartänkande lär det inte imponera på väljarna.

Retoriskt var det ett väldigt skickligt tal, ödmjukt men med substans och ett tonfall och en hållning som kändes befriande att höra från en socialdemokratisk partiledare efter många år av maktspråk, mästrande och pekpinnar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.