Lovande tv-duell mellan Reinfeldt och Sahlin

Tv-duellen i kvällens Aktuellt mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin lovar gott för det framtida debattklimatet.

Redan nu kan man ana vilka områden som kommer att gynna regeringen respektive oppositionen.

Fredrik Reinfeldt fick det väldigt enkelt att vinna meningsutbytet om skolpolitiken där Mona Sahlin av obegripliga skäl tycks vilja framhärda med en linje som en majoritet av hennes egna väljare ogillar.
Statsministern dominerade även jobbfrågan och arbetsmarknadspolitiken precis som i valrörelsen.

Oppositionsledaren var vassare i familjepolitiken och lyckades på ett bra sätt utnyttja alliansens spagat mellan liberal jämställdhetspolitik och kristdemokratiskt vårdnadsbidrag.
Mona Sahlin kan också sätta in miljöpolitiken i ett bredare perspektiv än vad Reinfeldt – relativt färsk som grön moderat – ännu så länge förmår.

Fredrik Reinfeldts stora övertag är dock att han kan hänvisa till en bevisligen fungerande regeringsallians, medan Mona Sahlin för tillfället enbart är socialdemokratisk partiledare utan realistiska utsikter att forma ett alternativ så länge miljöpartiet och vänsterpartiet fortsätter att tycka illa om varandra och socialdemokraterna inte är intresserade av att diskutera mer djupgående, formella samarbeten med andra partier.

Det är inget stort problem för Mona Sahlin så här tidigt under mandatperioden, men kan växa till ett jätteproblem om ett par år.

Hur som helst markerade kvällens tv-debatt början på en ny, intressant fas i svensk politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.