Stackars Bertil Torekull – vad mycket han missar

Bertil Torekull hetsar upp sig över internet på DN-debatt igen.
Tillsammans med Lars Bringert har han skrivit en – absolut – bitvis mycket relevant och intressant artikel om behovet av kvalificerad journalistik, välskrivna, initierade texter och fördjupande analyser, och hur det behovet står i relation till papperstidningens framtid.

Men tyvärr målar han indirekt upp en bild där internet, bloggar, nättidningar, nya publiceringsformer framstår som det stora hotet mot Ordet – som i hans värld tydligen är papperstidningens exklusiva tillhörighet.

Han talar om "nätets ytlighet, snuttifiering och brist på överblick", hur nätet skadar stil, reflektion, källkontroll och analys.

Stackars Bertil Torekull.

Den enda slutsatsen man kan dra är att Bertil Torekull antingen sällan läser något på internet – sällan bloggar, sällan nättidningar, sällan nättidskrifter – eller är usel på att hitta de otaliga kvalificerade texter, kommentarer och reflektioner som nu, till stor demokratisk vinst, går att läsa för alla med uppkoppling.

Han låter som den som utifrån en snabb blick på ett par kvällstidningslöpsedlar dömer ut alla papperstidningar som ytliga.

Frågeställningar om papperstidningens förhållande till nättidningen – vilken publiceringsform som ska prioritera vilket material i vilket läge med vilken lansering – är något som alla redaktioner brottas med dagligen i den snabba utveckling som pågår.

Bertil Torekull kan vara lugn. Att hitta former för det kvalificerade materialet, att värna den goda journalistiken och de angelägna texterna även i nya tider är en utmaning som står högt upp på dagstidningarnas prioritetslista.

Men att okunnigt och konservativt grimaschera inför den tekniska utvecklingen hjälper varken papperstidningen eller journalistiken.

Så har debattörer ojat sig över alla nya publiceringsformer i historien – även en gång i tiden över de förytligande, snuttifierande, vulgära dagstidningar vi i dag håller högt som seriositetens bastioner.

Papper kontra nät är inte en fråga om kvalitet kontra ytlighet, textglädje kontra snuttifiering, analys kontra pang-pang.
Jag tror att redan dem som läser ett antal bloggar här på vk.se håller med om att det är ett berikande material med stor mångfald och många infallsvinklar.

Bertil Torekull borde skriva färre indignerade debattartiklar på DN-debatt och istället gå en kurs i hur man hittar de bästa texterna på nätet.

Han skulle häpna över rikedomen, perspektiven och de briljanta, upplysande, tankeväckande, stilistiskt drivna skribenterna som finns tillgängliga från nästan hela världen bara ett par knapptryck bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.