Står miljöpartiet och vänsterpartiet ut med varandra?

Mona Sahlin vill att oppositionen ska bygga upp ett bättre samarbete inför nästa val för att kunna utmana alliansen.

Det är förstås helt nödvändigt för de rödgröna att presentera någon form av regeringsalternativ om man ska kunna uppträda på ett trovärdigt sätt i valrörelsen. Men vägen fram till ett sådant lär bli lång. Ett antal stora hinder går att se direkt:

Socialdemokraterna måste acceptera att man inte har någon ensamrätt på regeringsmakten och att tiden för socialdemokratiska minoritetsstyren runnit ut. Det kommer att kräva ett rejält internt nytänkande och utmana det socialdemokratiska etablissemangets innersta självbild.

Miljöpartiet och vänsterpartiet måste hitta ett sätt att stå ut med varandra. I dag finns det knappast två partier som har svårare att dölja sina ömsesidiga aversioner i den offentliga debatten.

Socialdemokratin måste förmå miljöpartiet och vänsterpartiet att inför ett regeringssamarbete överge det hopplösa EU-motståndet.

Vänsterpartiet måste växa ut ur socialistnostalgin, skaffa sig en någorlunda trovärdig utrikespolitik och ge upp ett antal ideologiska käpphästar som sprang sig trötta redan någon gång på sextiotalet för att kunna bli aktuell som regeringspartner åt socialdemokratin och miljöpartiet.

De rödgröna måste inför valet 2010 lyckas med det som alliansen gjorde åtminstone halvdant inför valet 2006 – komma överens i energipolitiken och kärnkraftsfrågan utan att hamna i uppenbara målkonflikter mellan klimat och konkurrenskraft.

Det är, om man fortsätter att gå igenom olika politiska sakområden, inte särskilt troligt att förhandlingar mellan de tre partierna skulle bli framgångsrika. Det var ingen slump att man i höstas inte förmådde utarbeta ens ett skenbart alternativ till alliansen.

Bäst chanser att både locka väljare och fungera hyfsat i maktställning skulle förmodligen en allians mellan s och mp ha. Men det är svårt att se hur den skulle kunna uppnå en parlamentarisk majoritet.

Regeringsfrågan är ett bryderi för oppositionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.