Vårdnadsbidraget en tvivelaktig idé som inte får ges förtur

Socialministern och kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund lanserar återigen tanken på att införa vårdnadsbidraget tidigare än de andra och mer liberala förslagen i alliansens uppgörelse kring familjepolitiken – jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen, kvalitetssatsning på förskolan och barnomsorgspeng.

Göran Hägglund tror att vårdnadsbidraget, kristdemokraternas hjärtefråga, skulle kunna införas till årsskiftet men menar att exempelvis jämställdhetsbonusen måste vänta.

Framför allt folkpartiet – i den frågan mer liberalt på hugget än i en del andra – har hittills sagt nej till alla sådana försök att bryta löftena från valrörelsen och ge förtur åt det mest tvivelaktiga inslaget i alliansens familjepolitik.

Den linjen bör man hålla fast vid. Vårdnadsbidraget är ingen särskilt bra idé överhuvudtaget och riskerar att bli ett ordentligt bakslag för jämställdheten.

Det kommer givetvis att bli verklighet i enlighet med alliansens vallöften, men det minsta man kan begära är att jämställdhetsbonusen och satsningarna på förskolan prioriteras på samma sätt och införs vid samma tidpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.