Kina, OS och de mänskliga rättigheterna

I går var jag moderator för en debatt på universitetet om Kina och de olympiska spelen nästa år där Maiping Chen, internationell sekreterare för Independent Chinese PEN Centre, Patrick Krainer från VK-sporten och Lars Bodén från VF deltog.

Det blev ett intressant samtal om olika aspekter av förhållandet mellan idrott och politik, situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina, hur resonemangen gick när Kina tilldelades OS och hur omvärlden agerar och borde agera inför arrangemanget nästa år.

Att det är en högaktuell fråga visar två nyheter från det senaste dygnet:

I går uppmärksammades att riksdagsmannen Göran Lindblad utsatts för påtryckningar av den kinesiska ambassaden i Stockholm inför ett tal om demokrati och Kina vid en konferens i Bryssel.

Och i dag kritiserar folkpartiets utrikestalesman Birgitta Ohlsson den kinesiska regimen för dess försök att få Liberala Internationalen utesluten ur Förenta nationernas råd för frivilligorganisationer på grund av Liberala Internationalens stöd till och kontakter med Taiwan.

Det lär finnas all anledning att inför och under OS nästa år många gånger återkomma med granskningar av förtrycket i Kina, och med debatt kring omvärldens agerande när grundläggande principer vägs mot ekonomiska intressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.