Umeås mål att bli kulturhuvudstad 2014 – del 1

Vad innebär det egentligen att vara Europas kulturhuvudstad?

hemsidan för Umeå 2014 kan man läsa ett antal dokument som ger en fyllig och intressant bakgrund till varför kulturhuvudstäder utses, på vilka grunder och efter vilken beslutsordning, men också analyser om vad ett kulturhuvudstadsår kan tänkas ge för vinnarna: stärkt och breddat kulturliv, fler arenor för kulturevenemang, fler företagsetableringar, ökad turism, internationella kontakter, ökad efterfrågan på bostäder, en allmänt positiv utveckling.

Det låter bra, men säger inte så mycket om vad som utmärker just en kulturhuvudstad.

Vad innebär själva begreppet Europas kulturhuvudstad? Kulturhuvudstad – kultur huvud stad – är ett mångbottnat begrepp.

Vänd på det, lek med det och det står snabbt klart att de möjliga definitionerna är många: huvudstad för kultur, kultur för en huvudstad, en stad för huvudkultur, en kulturstad för huvuden, ett huvud för kulturstaden, en huvudkultur för städer osv osv.

För man därtill in den europeiska dimensionen så finns här stoff för många avhandlingar.

Huvudstad kan vara något formellt och officiöst, något representativt och respekterat, något attraktivt och beundrat, en kylig kuliss eller en het smältdegel. Kultur – ja där är definitionerna oändliga till antalet.

Sanningen är givetvis att det inte finns någon entydig eller enkel definition av vad en kulturhuvudstad är, bara ett antal grundläggande, lösa, vaga kriterier som ska vara uppfyllda i de intresserade städernas kandidaturer.

För precis som med konstgenrer bör man vara mer nyfiken på vad en kulturhuvudstad kan vara, än bekymrad över vad den inte får vara.

De städer som kandiderar för äran uppfinner begreppet på nytt genom sina ansökningar och satsningar.
Därför finns det knappast några framgångsrecept från tidigare kulturhuvudstäder som går att kopiera.

Kulturhuvudstad blir, om konkurrensen är hård, den som för fenomenet framåt, i en ny riktning, ger det nytt, spännande innehåll.

En kulturhuvudstad motiverar sin utnämning genom att övertyga som unikt koncept, som potentiell förebild, inte genom att anpassa sig till en redan existerande mall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.