När tordyveln flyger i skymningen och läsaren tas på allvar

Som barn och ungdom tyckte jag, med några undantag, inte alls om så kallad barn- och ungdomslitteratur. Men vilka undantag det fanns. De kunde rädda liv.

Det gemensamma hos dem som fängslade var att de tog läsaren på allvar, inte talade som till ett barn utan som till en människa, inte försökte skriva i ungdomsstil utan i en levande stil, inte var insmickrande, utan utmanande, inte strök medhårs utan mothårs, inte försökte göra sig populära, utan försökte få den unga läsaren att tänka.

De skulle aldrig ha överlevt en granskning av moderna språkkonsulter som sjunger förenklingens och de korta ordens och de korta meningarnas lov. Kanske har de just därför överlevt som litteratur för barn som vill upptäcka och förstå världen?

När Maria Gripe gick bort för några veckor sedan mindes jag plötsligt hur mycket jag tyckte om "Tordyveln flyger i skymningen". Jag vill minnas att den gick som radioföljetong också när jag var liten. Sedan dess har jag inte läst den.

Häromdagen gick jag till biblioteket för att se om den fortfarande skulle göra intryck. Det räcker med att läsa de första meningarna – filosofiska, allvarliga, inte lättillgängliga – för att inse varför Maria Gripe är så mycket läst.

Och för att påminnas om vilken skillnad det kan vara mellan en tänkvärd ungdomsbok och exempelvis sådana hysteriska, skrikiga barnprogram och tecknade filmer som många tv-kanaler matar på med dagarna i ända.

Så här börjar "Tordyveln flyger i skymningen":

" Livet består av en räcka händelser.
En del är märkvärdigare än andra och kallas tilldragelser.
En del är noga planerade av oss själva eller av nån annan, de är styrda av en vilja och kallas handlingar eller företag.
Men en del händelser tycks varken vara styrda av viljan eller av förnuftet, de förefaller helt oväntade, överraskande, oförutsedda. Vi kallar dem tillfälligheter eller slump, men vi vet ingenting om dem. Vi vet inte om de i stället kanske är delar av ett öde, som inte kan undvikas, är bestämda av en försyn som ingen känner.
Vi vet ingenting om detta.
Men många av oss har nog varit med om att obetydliga och skenbart helt slumpmässiga händelser har fått viktiga följder."

Tordyveln flyger i skymningen och läsaren tas på allra största allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.