Spännande presidentval

Det amerikanska presidentvalet nästa år ser ut att bli ett av de intressantaste och mest svårtippade på flera decennier.

Visserligen var det mycket jämnt och ovisst i presidentvalen både år 2000 (Bush-Gore) och år 2004 (Bush-Kerry), men det speciella den här gången är att båda partiernas primärval är helt öppna, utan givna favoriter och utan någon som tar steget från president- eller vicepresidentposten ut i en kandidatur.

Inför 2000 var Al Gore tämligen given som demokraternas kandidat och George W Bush, trots ett par inledande framgångar för John McCain, klar republikansk favorit redan på ett tidigt stadium.

Inför 2004 var George W Bush given som republikanernas namn, medan det fanns ett antal tänkbara demokratiska kandidater.

Men inför 2008 är det svårtippat inom båda partierna, och med kandidater som på papperet är ovanligt högt kvalificerade och omsusade av olika skäl.

Demokraternas favoriter:
Hillary Clinton
Barack Obama
John Edwards

Republikanernas favoriter:
Rudy Giuliani
John McCain

Min gissning om primärvalen i dagsläget? Hillary Clinton vinner knappt före Barack Obama och Rudy Giuliani vinner ganska klart över John McCain. Och sedan blir det duellen New York – New York i själva presidentvalet.

Men jag brukar gissa fel i amerikanska presidentval.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.