Bred majoritet för snokande stat

Uppgörelsen inom regeringen att ge klartecken för buggning och avlyssning i förebyggande syfte utan formell brottsmisstanke är ytterligare ett exempel på hur lågt den personliga integriteten värderas.

Under förra mandatperioden drev även socialdemokraterna och Thomas Bodström kravet på buggning och annan övervakning hårt.
Det finns alltså en bred, blocköverskridande majoritet i riksdagen för mer av avlyssning, övervakning och statliga befogenheter att tränga in i medborgares privatliv.

Allianspartierna har efter förhandlingar och krav från centerpartiet och kristdemokraterna gjort några förbättringar av det ursprungliga förslaget: tidningsredaktioner ska inte längre få avlyssnas och personer som utsätts för avlyssningen ska informeras om det efteråt.

Redan det faktum att det krävdes förhandlingar för att få med sådana självklara begränsningar och spärrar i förslaget, som trots det är tvivelaktigt, är anmärkningsvärt.

Eskilstuna-Kuriren (lib) har en bra slutkläm på sin huvudledare i dag:

"Att begränsningarna finns på pappret är självklart bra. Men verkligheten är mer komplicerad. Det ska bli intressant att se hur regeringen gör de juridiska gränsdragningarna exempelvis när det kommer till krocken mellan hemliga tvångsmedel och journalistisk verksamhet. Debatten är långt ifrån över."

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.