Två varandra helt motsatta attityder inom s

I går var Jytte Guteland, föreslagen av SSU:s valkommitté som ny ordförande för det socialdemokratiska ungdomsförbundet, på besök i Umeå.

På frågan om vilka områden hon vill att SSU ska uppmärksamma och prioritera talade hon en del om breddad verksamhet inom ungdomsförbundet och om utbildningspolitik – men framför allt om mångfald, integration och samhällets attityder till människors olika bakgrund.

Hon förde bra resonemang kring hur ett "vi och dom’-tänkande och samhällets tendens att klumpa ihop alla invandrare och människor med utländsk bakgrund till en grupp och sedan tala om vad "dom" behöver skapar diskriminering och osynliggörande.

Den attityden ville hon bekämpa, och när hon talade så lät det, precis som när Mona Sahlin talar, som början på en ny socialdemokratisk inställning i integrationsfrågor.

Efter intervjun så stöter jag sedan på nyheten om hur den socialdemokratiske politikern och Byggnadsrepresentanten Peter Kennerfalk på sin blogg har skrivit (och sedermera tagit bort och bett om ursäkt för) ett obalanserat, primitivt och främlingsfientligt angrepp på journalisten Maciej Zaremba (som haft fräckheten att kritiskt granska svenska byggfacket).

Flera bloggare har uppmärksammat och kommenterat detta och alla kommer till samma slutsats: att inlägget var osmakligt.

Utöver att hela tiden hänvisa till honom som ’polacken’ (för att skilja honom från riktiga svenskar) kallar Peter Kennerfalk Maciej Zaremba också bland en hel del annat för ’dreglande hund’.

I kombination med LO:s valanalys som säger att över fyra procent av LO:s medlemmar röstade på sverigedemokraterna i förra årets val och de smaklösa utropen "go home" till lettiska byggjobbare i samband med konflikten på Vaxholm, så borde Peter Kennerfalks utfall utlösa rejäl självkritik inom socialdemokratin.

Partiets ledande företrädare har en hel del hårt jobb framför sig i delar av det egna partiet när det gäller attityderna till främlingsfientlighet och rasism.

Först Jytte Gutelands tankar om integration och mångfald, sedan Peter Kennerfalks främlingsfientliga utfall – två varandra helt motsatta och oförenliga attityder inom en och samma socialdemokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.