Vänsterpartiernas samhällssyn

När nu budgetdebatten lämnat gruppledarnas omgångar och gått över i den fas där alla fullmäktiges ledamöter kan delta tonar de ideologiska skillnaderna i fullmäktige fram väldigt tydligt.

Man häpnar lite grand över vänsterpartiernas aggressiva och negativa inställning till valfrihet och entreprenörskap och deras övertro på att ett offentligt centralstyre vet bättre än den enskilda medborgaren på vad som är rätt, bäst och riktigt.

Den inställningen lämnar väldigt lite utrymme för männniskors egna val, egna prioriteringar och egna bedömningar, vittnar om en högst begränsad förståelse för människors vilja att gestalta sina egna liv.
Och den röjer ingen insikt om hur välstånd och resurser för välfärd skapas genom arbete och företagande.

Det är en statisk samhällsmodell som vill administrera och förvalta människors liv i så hög grad som möjligt för att befria medborgaren från valmöjligheter och handlingsutrymme.

Det riskerar att leda till en ekonomisk politik som hotar sysselsättningen och välfärden både genom sämre kvalitet och färre resurser, något som alltid hårdast drabbar de mest utsatta grupperna i samhället.

Vad har det med solidaritet att göra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.