Viktigt att värna utsatta ungdomar i hederskonflikter

I en angelägen artikel på DN-debatt skriver i dag Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson och kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo om att samhället måste ta utsatta ungdomars parti i hederskonflikter och att alla barn och ungdomar har individuella rättigheter.

Det är bara att instämma.

UPPDATERING: Folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson, ordförande för folkpartiets kvinnoförbund, gör i ett pressmeddelande en bra sammanfattning av hur en liberal hållning måste se ut i de här frågorna:

"Tusentals svenska flickor med invandrarbakgrund lever i veritabla fängelser utan rätten att välja sin kärlek, karriär och kläder.
27 procent av de utlandsfödda flickorna är förbjudna av sina föräldrar att delta i utbildningsinslag i skolan. Åtta år efter att Pela Atroshi mördades brutalt i hedersförtryckets namn sviker samhället fortfarande de utsatta.
Svenska politiker måste ta ställning för universella värden. Tycker vi att kvinnor själva ska välja vem vi vill gifta oss med och inte pappa, präst eller patriarkat ska det gälla oavsett om vi lever i Tensta eller Teheran.
Det är dags att sluta medla med kvinnoförtryckare och tala klarspråk om att nolltolerans råder mot krafter som vill föra den svenska jämställdhetskampen 100 år tillbaka.
Gör Sverige till en fristad för förtryckta kvinnor. I ett liberalt samhälle kan aldrig mänskliga rättigheter kompromissas bort."

En kommentar

  1. Anna Galin

    I samband med att Ola här tar upp frågan kring hedersrelaterat våld vill jag gärna lägga in in flik om att hedersrelaterat våld inte är en fråga om integration och ett problem som kommer med våra nysvenskar. Även i Sverige tittar den svenska hederskulturen med jämna mellanrum fram, något som inte minst många homo-, bisexuella och transpersoner fått uppleva i sin ”komma ut process”.

    Samma problematik som diskuteras i det hedersrelaterade våldet som drabbar invandrarflickor blir vid tillfällen resultatet för unga HBT-personer. De kan riskera att bli förskjutna från sin familj och sina vänner, kanske hotad eller till och med misshandlad för att de blivit kära i ”fel person”.

    För att vi i Sverige ska kunna bli bättre på att förhindra de hedersrelaterade brott som drabbar invandrarflickor måste vi också börja uppmärksamma vår egen hederskultur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.