Allvarlig kritik mot Umeås planeringspolitik

Balticgruppens grundare och ledare Krister Olsson levererar i dagens VK allvarlig kritik mot kommunens planeringspolitik.

Han talar även om en arrogans och självgodhet bland de politiska ledarna och instämmer i kritiken av det bristande klimatet för entreprenörer i Umeå.

Mer ingående analyser och reaktioner lär följa, men det är spontant slående hur väl kritiken från Krister Olsson passar in i den övergripande bild av alltför ostrukturerad, ryckig och godtycklig planeringspolitik som många anser präglar Umeå.

Förhoppningsvis kan det här sätta ny fart på debatten om hur kommunen styrs och vad som behövs för att visionerna på olika områden inte ska stanna vid pappersprodukter.

Det behövs långt mer av helhetsgrepp och genomtänkta analyser även i planeringspolitiken om Umeå ska kunna växa till nästa nivå och få en stadsbild och en stadsplanering som eggar och inspirerar, men också håller långsiktigt.

Om Umeå ska kunna utmärka sig för en sammanhängande planering, intressanta satsningar och smarta lösningar krävs att debatten höjer sig minst ett snäpp.

Och framförallt så vore det välkommet om kommunledningen visade större vilja att lyssna på konstruktiv kritik.

Nöjdhet och belåtenhet med den egna politiken och oförstående inför andras missnöje är säkert en tillfredställande känsla, men föder inte idéerna för framtiden.

En kommentar

  1. Göran Bergqvist

    Senast i måndags hörde jag Åsa Ögren, byggnadsnämndens orförande å ena sidan beklaga att det saknades en aktuell översiktsplan samtidigt som hon konstaterade att en översiktsplan omedelbart skulle bli inaktuell eftersom det händer så mycket i kommunen. Hon nämnde också att planerarna varit upptagna med Botniabanan och vägprojekt. Upptagna med att vänta alltså?
    Klart det behövs en aktuell översiktsplan, som måste revideras ofta just eftersom det händer så mycket i Umeå. Men planer tror jag personligen passar illa i Holmlunds värld. Han litar nog mer på ”magkänsla” och ”sunt förnuft”, så folklig han är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.