Några ord om veckan som gick med…Jonas Morian

Den här veckan är det återigen Jonas Morian – socialdemokratisk debattör och bloggare på (http://promemorian.blogspot.com) – som svarar på några frågor om veckan som gick.

VK: Gordon Brown har tagit över efter Tony Blair som premiärminister i Storbritannien och ledare för Labour. Det blir väl bara några få år vid makten för honom innan de konservativa under den ’nye Blair’ David Cameron vinner nästa val?

JM: Jag tror att det är för tidigt att räkna ut Gordon Brown redan. Visst, Cameron är betydligt mer karismatisk, men frågan är om det brittiska folket verkligen vill ha en konservativ regering.
Genom att avgå då han gjorde så kan Blair ha gjort Labour en tjänst genom att sviktande opinionssiffror kan komma att förknippas med honom och inte Brown.

VK: Kristdemokraterna har haft sitt riksting i skuggan av dåliga opinionssiffror. Vad skulle kunna ge partiet ett uppsving?

JM: Att Alf Svensson kom tillbaks? Nej, men det är fatiskt lite synd om Hägglund som verkar vara en rätt trevlig och kompetent person. Men en fyrpartiregering har per definition vinnare och förlorare, och den här gången verkar kd ha blivit alliansens förlorare. Nästa valrörelse kanske man ska bygga på något annat än vårdnadsbidrag och avskaffad fastighetsskatt.

VK: EU-kommissionen vill att någon form av flexicurity principer efter dansk modell ska gälla på arbetsmarknaden inom hela EU. Borde inte Sverige gå före på egen hand?

JM: Jag tillhör de socialdemokrater som tycker att flexicuritymodellen är intressant och något vi borde pröva i Sverige.
Hade Göran Persson lanserat en svensk version av den danska idén något år innan valet 2006 så hade nog valresultatet kunnat bli ett annat, då det var just bristen på en trovärdig jobbpolitik som fällde s senast.
Däremot tror jag inte att en borgerlig regering förmår genomföra det. I stället verkar man göra precis tvärtom. De sänker a-kassan och retar upp facket så att detta blir omöjligt att lägga fram.

VK: Studiestödet har diskuterats flitigt i debatten Är det dags att lägga ned CSN och låta de privata bankerna ta över hanteringen av studielånen? Och ska verkligen jobb vid sidan om studierna bestraffas med minskat studiemedel som i dagens system?

JM: På A svarar jag nja och på B svarar jag nej. Jag tror att det finns en stor risk att banker på ett helt annat sätt skulle ha synpunkter på låntagarnas studieval än vad CSN har. Själv började jag läsa praktisk filosofi och är inte så säker på att någon bank hade bedömt det som en god investering för framtiden. Och nej, det är inte rimligt att bestraffa studenter som jobbar extra.

VK: Veckans feministiska ikon?

JM: Hatshepsut, en kvinnlig farao som styrde landet år 1490-1468 före Kristus, och vars mumie påträffades i veckan.

VK: Veckans ’äntligen!’?

JM: Anna König Jerlmyr, moderat riksdagsledamot som presenterat en politisk årsredovisning om sitt första riksdagsår. Ett gott initiativ som fler borde ta efter.

VK: Veckans ’inte en gång till!’?

JM: Paris Hilton, som är nu ute ur fängelset och ger intervjuer hur denna knappa månad förändrat henne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.