24 år med en Bush eller en Clinton

Jag har varit inne på det förut: ett av Hillary Clintons största problem som amerikansk presidentkandidat är att om hon väljs så kommer det år 2012 att ha suttit antingen en Bush eller en Clinton i Vita Huset de senaste 24 åren.

Det är ett slags monarkistisk utveckling som passar illa till USA och som hennes motståndare säkert kommer att använda, uttalat eller antytt, för att få väljarna att förknippa henne med gamla strider i Washington som alla fått nog av.

Är hon spännande som kandidat i egen rätt och som den första kvinnan med stora möjligheter att bli president, eller är hon uttjatad som Bill Clintons hustru och en ledande medlem av hans team under de åtta stormiga år som hon bodde i Vita Huset första gången?

I jämförelse med Barack Obama riskerar hon att framstå som det sistnämnda.
I jämförelse med John Edwards är chanserna större att hon framstår som det förstnämnda.

Eftersom demokraterna knappast har något emot att drömma sig tillbaka till åren före George W Bush håller jag fast vid att hon har goda möjligheter att bli sitt partis presidentkandidat.

De stora problemen för Hillary Clinton börjar, om hon når dit, i det riktiga presidentvalet, när de organiserade kampanjerna mot henne tar fart på allvar.

Det är fortsatt, så här i det allra tidigaste skedet, en av de mest intressanta amerikanska presidentvalskampanjerna någonsin, med flera kvalificerade namn inom båda partierna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.