Några ord om veckan som gick…

Den här veckan är det Miriam Nordfors tur att svara på några frågor om veckan som gick. Det handlar bland annat om fria sprutor till narkomaner och idrott i skolan:

Kända idrottsprofiler framförde i veckan krav på fler idrottstimmar i skolan för att motverka barnfetma. Rätt tänkt?

Det är fint, men inte rätt, tänkt. Kampen mot barnfetma handlar snarare om att försöka påverka vad barn gör när de är utanför skolan. En idrottstimme om dagen kommer tyvärr inte att räcka.
Sedan de svenska hemmafruarna började arbeta har det inte funnits någon som jobbar heltid i hemmen med att laga ordentlig mat. Detta, i kombination med att barn i allt större utsträckning sitter stilla på sin fritid, spelar större roll för barnfetmans utbredning än för lite idrott i skolan.

Ryssland och Storbritannien har hamnat i en djup diplomatisk konflikt. Är ett nytt slags kallt krig på väg att uppstå?

Nej, det är det inte. Vad som hänt är i stället att Rysslands president Putin har ledsnat på att sitta på världspolitikens avbytarbänk.
För att visa sina ryska björnmuskler markerar han nu mot omvärlden för att vi ska förstå att han är starkare än somliga tror.
Men ett nytt kallt krig kommer inte att uppstå så länge Putins markeringar inte medför att den militära hotbilden mot både Europa och USA ökar.

Om man bör införa fria sprutor till narkomaner eller inte har varit en omdiskuterad fråga i Umeå under veckan. Vore det en bra åtgärd?

Ja, det vore en bra åtgärd. Det är visserligen svårt att bevisa vetenskapligt att sprututbytesprogram hjälper mot HIV. Samtidigt är narkomanerna i Malmö, där de kan få rena sprutor, fria från smittan.
Många kanske tycker att sprututbytesprogram innebär att man uppmuntrar drogmissbruk. Men ett utbytesprogram utesluter inte andra åtgärder för att motverka drogmissbruk, det bara minskar risken för HIV.

Veckans ljusglimt?

Att man har hittat en underjordisk sjö i Darfur

Veckans skymning?

Att fredsprocessen i Västsahara går sämre än på länge

Veckans bok i hängmattan?

Den nya Harry Potter-boken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.