Inlandet, nedläggningarna och framtiden

…fortsättning på föregående blogginlägg.

Några saker är nödvändiga att slå fast för att diskussionen om nedläggningarna i inlandet ska bli konstruktiv och framåtsyftande.

Nedläggningarna är olyckliga och ogenomtänkta utifrån en långsiktig analys av möjligheterna och fördelarna i framtiden med att bedriva den här typen av myndighetsverksamhet i glesbygdskommuner.

Någon annan utångspunkt för kritiken blir svår att försvara.

Myndigheter har ett ansvar att vara effektiva och rationella – man kan inte bevara kontor och jobb av regionalpolitiska skäl när allt annat talar för att de borde ligga någon annanstans.

Argumentationen att man bör undvika nedläggningar därför att orterna redan är döende är alltså livsfarlig för inlandet. Den kommer inte att vinna något gehör.

Utgångspunkten måste vara den motsatta: med snabb teknisk utveckling, omfattande investeringar, nya livsmönster, framväxande småföretagaranda uppmuntrad av en bättre regeringspolitik och optimistiskt stämning finns det all anledning att se positivt på glesbygdskommunernas framtidsutsikter.

Där kan företagande och investeringar skapa nya jobb och aktiv inflyttning som lägger grunden till god välfärd och skola.

Där finns en potential som ska vårdas, inte misstros.

Att i det läget följa gamla mönster när myndigheter omorganiserar och effektiviserar, fortsätta ett gammaldags centraliseringstänkande och faktiskt och symboliskt ge inlandskommunerna en ordentlig knäck när det gäller serviceutbudet är feltänkt.

Utifrån en rationell analys av myndigheternas organisation och uppdrag är det lätt att hitta argument mot dessa nedläggningar. I själva verket tycks de motiverade delvis av en misstro mot glesbygden, alltså ett slags anti-regionalpolitik. Det är inte vettigt.

Risken är givetvis överhängande att nedläggningarna, som jag skrivit tidigare, blir självuppfyllande profetior, att de förändrar förutsättningarna för inlandet på ett sätt som ger dem skenbart rätt i efterhand.

Men även inlandskommunerna måste själva tala tydligare om sin livskraft, inte fastna i ett passiviserande behovstänkande gällande bidrag och centralt omhändertagande.

Frågan har också – även om ministrar inte kan och ska styra direkt i sådana här frågor och vi snarare bör sträva bort från den gamla typen av socialdemokratisk pampvälde – en politisk dimension.

Socialdemokratins långa välde och övergripande politiska inriktning har inte varit bra för de grundläggande förutsättningarna i glesbygdskommuner, men partiet har trots det i val efter val fått väljarnas stöd till en politik i gamla hjulspår.

Nu har en ny regering chans och skyldighet att förbättra möjligheterna genom en bättre utbildnings- och näringslivspolitik som ger framgångsrika små kommuner goda möjligheter att behålla gamla och locka nya invånare.

Men ytterst påverkar givetvis även de politiska beslutsfattarna hur myndigheterna är organiserade och väljer att utforma sin verksamhet.

Därför vore det välkommet, när protesterna mot nedläggningarna växer, med en grundlig analys av hur mottot "Hela Sverige ska leva" hanteras av en ny alliansregering vars övergripande politik är betydligt mer glesbygdsvänlig än den tidigares, men under vilkens första år nedläggningstrenden från socialdemokraternas tid alltså fortsätter som vanligt.

En kommentar

  1. Britt-Marie Schill

    Tycker Ola Nordebos artikel belyser inlandsproblemen väldigt bra.I ett Rapportinslag i somras som tog upp nystartade företag i Norrland så sa en expert på infrastruktur och utveckling att Skellefteå kommun är en av de kommuner som lyckats få flest nystartade företag.Det går bra för Skellefteå kommun för att de har skickliga politiker som vet hur de ska utveckla kommunen,medans inlandskommunerna som det går dåligt för sitter och väntar på att staten ska rädda dem. Tycker nog att han har rätt i det han säger.Att statliga verk läggs ner och flyttar beror ju också på befolkningsutvecklingen i inlandet.Det är där det är upp till inlandspolitikerna att ta krafttag och våga satsa och förändra för att öka befolkningsutvecklingen.Tycker inlandspolitikerna sopar problemen under mattan genom att starta inlandsuppror osv .I och med det försöker man frånsäga sig sitt eget ansvar som politiker.
    Tycker också att ett TV-program som Uppdrag granskning borde ta upp och ifrågasätta inlandsproblematiken.Det rör sig ju faktiskt om en fjärdedel av Sverige.Skulle vara intressant att höra vad Reinfeldt och Maud Olofsson sull ha för svar på frågan:Är det rätt att en fjärdedel av Sverige håller på att avbefolkas och de som bor kvar ej har tillgång till kommunal service längre?Tror att svaret skulle bli att staten inte kan lägga sig i kommunernas självstyre och att det är upp till de lokala politikerna att utveckla sin egna kommuner vare sig det gäller städer eller glesbygdskommuner.Men det skulle vara intressant att få höra Janne Josefsson ställa tuffa frågor till ministrar och riksdagsmän angående Norrlands överlevnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.