Regeringsfrågan, socialdemokraterna och alliansen

Trots alliansens problem förblir regeringsfrågan en huvudvärk för socialdemokratin.

Det lär om inte annat de kommande budgetdebatterna visa.

För även om strategin att säga så lite så möjligt om hur partiet under Mona Sahlin ska förnyas – eller att helt enkelt att strunta i förnyelsen och istället duscha varmt i opinionsmätningarna så länge vattnet räcker – lyckas under ytterligare något år, så måste socialdemokraterna förr eller senare börja diskutera hur de ska åstadkomma ett trovärdigt regeringsunderlag.

Koalitionen s-v-mp är inte i dag något reellt existerande alternativ, partierna har svårt att hålla sams och har inga ambitioner att erbjuda väljarna klara besked av det slag som alliansen trots allt gjorde i förra valrörelsen.

Dessutom är det nästan omöjligt att se hur vänsterpartiet och miljöpartiet ska kunna ingå i samma regering eller hur socialdemokraterna ska kunna vässa sitt program i ett förnyelsearbete utan att skapa en stor distans till vänsterpartiet.

Dagens Nyheters politiske redaktör Niklas Ekdal är nog därför inte så snett ute i den här krönikan.

Alliansen har ett ganska bra utgångsläge. Men det kräver att framför allt statsministern slutar bete sig som om han redan är mätt på uppdraget och bara tänker sitta av det tre år till, vilket jag bloggade om även i lördags.

Just nu gör Fredrik Reinfeldt och de okordinerade övriga tre partiledarna inom alliansen livet lätt för oppositionen genom den slappa och slöa inställning man har när det gäller att fortsätta förklara, försvara och bilda opinion kring den förda politiken, principerna bakom den och de reformer man genomför eller förbereder som har bredare syften än enbart den, i och för sig viktiga, arbetslinjen.

Budgetdebatterna är ett ypperligt läge att lyfta fram regeringsfrågan och via den återta initiativet i debatten. Det finns inga ursäkter om alliansen misslyckas med det under hösten.

Wer kann, der tut – den som kan något gör det också – lär Erika Mann ha uttryckt saken i sarkastisk stil. Något liknande skulle man kunna säga till regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.