Inte så, inte just där – mer vision behövs för Ön

Lite uppdaterad: På sidan 8 i dagens VK kan man på nytt se ett av utkasten till framtida begyggelse på Ön. Det är en av de bilder som får mig att spontant känna (även med insikten om att det inte är något färdigt förslag): inte så.

Husen vända mot centrum är väl helt okej, men långt, långt ifrån den nyskapelse som det läget och det här projektet skulle förtjäna och som skulle kunna motivera en exploatering av det formatet.

Husen vända i andra riktningen ser ut som ren betongförort. Byggs det så slarvar man bort möjligheterna att göra något unikt, nyskapande och för en stadsmiljö fascinerande av Ön.

Måtte den poltiska debatten som nu drar igång igen när nytt utredningsmaterial presenteras inte fastna i enbart kvantitativa överväganden och tekniska trafikfrågor av det slag som ledande kommunpolitiker, och politiska redaktörer, gärna fastnar i.

Sådant är också viktigt, förstås, men Öns framtid bör framför allt diskuteras ur ett stadsmiljöperspektiv: utformning, intryck, symbolfunktion, vy – hur ska detta läge kunnna utnyttjas, även kanske för mer omfattande bebyggelse om mer intressanta förslag är på gång, inte bara fyllas?

Annars är risken uppenbar att det i slutändan bara byggs ett lite profillöst område som andra på en plats som är alldeles för värdefull och har alldeles för stor potential för att försvinna bakom sådana klassiska misstag.

Umeå har flera exempel på nybyggda områden som fungerar mycket bra och förhöjer stadsbilden, tillför något utöver bara antalet lägenheter, och andra exempel där man inte lämnat standardlösningarna.

Men bebyggelsen på Ön måste upp i en annan division, med lösningar, både arkitektoniska och ekologiska, som låter tala om sig.

När jag tittar på bilden i dagens VK känner jag: inte så, inte just där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.